Sivut

perjantai 16. marraskuuta 2012

Vietetään kehumisen viikkoa

Lukaisin muutama päivä sitten Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion vastailmestyneen Työkirjan, jossa pureudutaan merkityksellisen työn tekemiseen. Kirja pohjautuu heidän hankkeeseensa Redesigning 925, jossa pohditaan keinoja siihen miten työelämä voisi olla nykyistä paljon tehokkaampaa ja samalla hauskempaa.  Käy tästä kurkkaamassa Sakun ja Pekan haastattelu aamu-tv:ssä 31.10.2012.

Kirjassa on monia käytännön vinkkejä, hauskoja ja herättäviäkin. Olisi ihan mahtavaa päästä kokeilemaan niitä omalla työpaikalla!

Yksi monista hersyvistä ideoista on ajatus teemaviikon järjestämisestä. Ja nyt ei puhuta kansainvälisyysviikosta tai kierrätysviikosta, vaan kehumisenviikosta. Teeman kantava ajatus on luoda luonteva tilaisuus työtovereiden kehumiseen.

Mikä olisi ihanampaa kuin saada ja antaa palautetta pienistäkin asioista, jotka monesti arjessa ohitamme vain ajatuksen tasolla.  Saisi kerrankin sanoa ääneen ja oikein etsimällä etsiä hyviä puolia toisistamme ihan luvan kanssa. Se tekisi meille suomalaisille jurrikoille hyvää.

Viikon aikana ehkä havahtuisimme huomaamaan, mitä kaikkea työtoverissa arvostamme. Ehkä viikko myös helpottaisi niiden asioiden sanomista, jotka alitajuisesti tiedämmekin jo. Kerrankin olisi hyvä syy kehua ilman että leimautuisi hulluksi tai teennäiseksi. Mikä mahtava tilaisuus heittäytyä ja astua omasta roolistaan ulos!

Kuten tiedämme, se kasvaa mihin kiinnitämme huomiota. Miten kasvaisi ilo, työtoverin arvostus ja positiivinen kannustus tämän viikon aikana tai sen jälkeen? Millainen tekemisen meininki vallitsisi perjantaina?

Mitä haittaa siitä olisi jos kokeilisi, vaikka päiväksikin?

5 kommenttia:

  1. Kiitos Petra,
    kirjoitat hyvin erittäin ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista!

    Virkistävää viikonloppua!

    Timo

    PS. Kiitos videolinkistä!

    VastaaPoista
  2. Heippa!
    Mietiskelin tuota kehumista työpaikalla ja oivalsin, että omassa työssäni opettajana on lukemattomia mahdollisuuksia nostaa esille pieniäkin hyviä juttuja. Ja mikä mahtavinta, se todella toimii! Kehumalla ja fokusoimalla positiiviseen saa aikaan paljon hyvää.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
  3. Eikös se olekin niin että positiivisuus "kertaantuu", kun sitä jakaa. Juuri viikko sitten sain tuntemattomalta työtoverilta viestin "sinä aina" jne.. eikä ollut kovin postiviinen/todenperäinen viesti. Vastasin, että olit hieman epäkohtelias, pahoittelin väärinymmärrystä ja toivotin hyvät viikonloput. Vastausta en saanut... Mutta hämmentynyt mieli jäi. Jokaisen työyhteisön tulisi panostaa positiivisuuteen ja kehumisen viikko ei ole hullumpi idea :). Kehutaan siis ensi viikolla...

    VastaaPoista
  4. Jos tiedän, että on kehumisen viikko, en ehkä ota toisen palautetta ihan aitona? Olisi kiva, jos voisimme antaa positiivista palautetta ilman, että sitä puserretaan meistä ulos! Lähtee liippaamaan läheltä ymmärtääkseni jenkkitapaa, jossa keskustelussa mainitaan toisen nimi mahdollisimman monta kertaa (ja se tapa vain istu omaan suomalaisuuteeni). Mutta siis joo, tärkeä aihe joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  5. Mä ajattelin että se on pikemminkin niin, että voisi miettiä mitä hyvää toisessa on, minkä voisin sanoa ihan aidosti.

    Sillä kaikissa meissä on mielettömästi hyviä juttuja, jotka usein ohitamme arjessa. Emme huomaa niitä tai sitten huomaamme vaan ne jotka ärsyttävät.

    VastaaPoista