Sivut

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Itsetuntemuksen matkalla

Tutustuin viime talvena omien Life Coach opintojeni myötä enneagrammi -persoonallisuusteoriaan. Kyseessä on tuhansia vuosia vanha menetelmä, joka aloitti uuden kukoistuskautensa kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Tämän päivän enneagrammiin on yhdistetty vanhaa tietoutta ja modernia psykologia. Teoriaa käytetään laajasti ympäri maailmaa yrityksissä, yliopistoissa ja mm. kirkon piirissä. Enneagrammin käyttö on myös Suomessa kasvanut hurjaa vauhtia.

Enneagrammi luokittelee ihmistyypit yhdeksään kategoriaan. Jokainen tyyppi on omanlaisensa, mutta yhtä arvokas sellaisenaan. Oma enneagrammi tyyli valitaan jo lapsena varhaisten kiintymyssuhteiden pohjalta. Se on perusstrategia, joka on meille sopivin ja palkitsevin.

Minua viehättää enneagrammin perusajatus: se kertoo paitsi millaisia me olemme myös miksi olemme sellaisia. Juuri tuo miksi-vastaus on antanut monelle enneagrammiin tutustuneelle oivalluksen ja vapautuksen olla juuri sitä mitä on.

Mahdolliset alemmuuden- tai huonommuuden tunteet väistyvät, kun ymmärtää, että siihen on syynsä, miksi olen juuri tällainen. Itselle tärkeät asiat selkiytyvät ja saavat tilaa arjen valinnoissa.

Enneagrammi helpottaa myös ihmissuhteita ja vuorovaikutustilanteita: voi antaa muillekin oikeutuksen olla juuri sitä mitä he ovat. Ei tarvitse kantaa huolta muiden valintojen tai tekojen oikeudellisuudesta, sillä jokainen tyyppi on täsmälleen yhtä arvokas ja jokaisen tyypin tapa toimia on yhtä oikea.

Parasta enneagrammissa on sen tarjoama mahdollisuus henkilökohtaiseen kasvuun ja kehittymiseen. Jokainen meistä joutuu silloin tällöin tilanteisiin, joissa käyttäydymme itsellemme epäedullisella tavalla. Huomaamattamme noudatamme samaa kaavaa, vaikka se ei toimisikaan. Pidämme lapsuudessa valitusta perusstrategiasta lujasti kiinni, vaikkei se enää vastaisi tarkoitustaan.

Mahdollisuus oman itsensä kehittämiseen lähtee omien toimintatapojensa tiedostamisesta ja tunnistamisesta. Enneagrammin avulla on helpompi huomata tilanne, jolloin on menossa strategiansa ohjaamana päin puuta. Silloin voi valita toisin.

Olen tänä syksynä opiskellut lisää enneagrammia. Mitä enemmän olen asiaan perehtynyt, sen useampia puolia enneagrammi paljastaa. Se on kuin sipuli, josta kuoriessa avautuu yhä uusia ja uusia kerroksia ja ulottuvuuksia. Kukaan ei ole silti vielä kokonaan avannut enneagrammia. Se onkin mahdotonta, sillä enneagrammi on yhtä kuin me itse. Elämällä, tunnistamalla ja tiedostamalla opimme lisää enneagrammista ja itsestämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti