Sivut

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Facebookista Anssi Kelaan

18.4. välitehtävä
Saimme some-koulutuksessa tehtäväksi tutkia omiin intresseihin liittyviä facebook-ryhmiä ja twitter-profiileja. Aloitin twitteristä. Koska intresseissäni viime päivät on ollut varsin vahvasti kaikki rakentamiseen liittyvä, oli valinta helppo.

Syötin Twitter-hakuun sanoja toisensa perään: harkkotalo (ei tuloksia), aurinkopaneeli (ei tuloksia), maalämpö (ei tuloksia), omakotitalo (ja kyllä, nimimerkki "Antinuutiset" kertoo, että Porissa palaa omakotitalo ja Kalajoella toinen). 

Edellisestä (vain hieman) lannistuneena päätin vaihtaa taktiikkaa, ja siirryin facebookiin. Kaipasin selkeästi freesausta myös kiinnostuksen kohteisiini, joten lähdin tutkailemaan Katihannen blogista, mitä linkkivinkkejä hän on tarjoillut ko. tehtävässään. Ehkäpä voisin perehtyä Katin tarjoamiin linkkeihin syvemmin ja katsastaa, olisiko linkeistä vaikkapa minulle hyötyä.

Linkkivinkin kärjessä olikin ykskaks yllättäen minulle jo tutun Digitaalinen jalanjälki -kirjan facebook-sivut. Kerroin muutama viikko sitten blogissani, että lainasin ko. kirjan kirjastosta. En ollut huomannut, että kirjalla on myös facebook-sivut, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna se on itsestäänselvää.

Bongasin sivuilta hauskoja knoppeja ja linkkejä aiheen ympäriltä lyhyesti ja ytimekkäästi. Tämähän onkin hauska idea, sillä kirjan luetteluaan voi siirtyä syventämään tietoa tai haastamaan kirjan kirjoittajia. Kieltämättä mielenkiintoista ja lukijan kannalta hyvin mehukasta.

Rupesinkin miettimään, miten herkullisia mahdollisuuksia tämä uudenlainen yhteisöllisyys tarjoaisi vaikkapa rikoskirjailijalle. Lukijat voisivat facebookissa marista loppuratkaisusta ja kirjailija voisi perustella tekosiaan. Tai ehkäpä fanit voisivat äänestää murhaajan, tai murhatun? Kenties loppuratkaisuja voisi olla useita ja moneen makuun. Totaalisen jumin iskiessä kirjailija voisi heittää lukijoille haasteen. Niin, tai miksei koko kirjaa voisi kirjoittaa yhteisöllisesti.

Anssi Kela teki jotain tämän kaltaista, kun hän tämän vuoden alussa käynnisti biisiringin blogissaan. Biisiringissä kuka tahansa musiikin harrastaja sai osallistua Anssin tekemän laulun soittamiseen ja äänittämiseen. Loppujen lopuksi mukana oli uskomattoman ammattitaitoista porukkaa ammattilaisista kokeneisiin harrastajiin. Lopputulos yllätti Anssikin: Viisautta ja rauhaa -biisistä tuli erinomainen.

Miten tuota sitten voisi hyödyntää omalla alallani? Ei varmasti mitenkään kaukaa haettua olisi suunnitella uutta koulutusta tai kurssia facebookissa tai blogissa yhteistyössä lukijoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti