Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Muutama huomio liikuttamisesta ja esteettömyydestä

Kuten tuossa edellisessä päivityksessäni kerroin, olen lueskellut ESSI –Esteetön sisällöntuotanto -sivustoa viime päivinä. Sivustolla on runsaasti hyviä vinkkejä varsinkin verkkosivujen esteettömyyteen liittyen. Ja tietenkin myös tuttuja perusasioita, mutta eipä ole haitaksi niitäkin välillä lueskella. Yksinkertaisetkin asiat saattavat välillä unohtua, vaikka juuri ne ovat yleensä niitä kaikkein tärkeimpiä.

Pari sellaista perusjuttua pätee mihin tahansa kirjoittamiseen. Kenelle kirjoitan ja minkä vaikutuksen haluan saada lukijoissa aikaan? Nuo kaksi kysymystä voisi itselleen kehystää vaikka huoneentauluksi, ja pysähtyä silloin tällöin kysymään itseltään. Voit joutua tekemään muutaman korjausliikkeen, mutta sen ansiosta tekstisi on taatusti lähempänä päämäärää.

Kerron jokin aika sitten osallistuneeni verkkokirjoittamisen koulutukseen. Siellä sain kohderyhmä-asiaan hyvän vinkin. Sen sijaan, että miettisit tekstisi lukijoita kasvottomana massana, valitse mielessäsi joku, jolle kirjoitat. Oma mielitiettyni on nyt valittu, vaikka hänellä itsellään ei ole siitä aavistustakaan….eikä tarvitsekaan. Tekstin tuottaminen on muuten paljon helpompaa, kun tietää kenelle  kirjoittaa. Tekstistä tulee myös henkilökohtaisempaa, mikä istuu varsinkin blogiin.

Blogista puheenollen, sen tehtävä on liikuttaa lukijaa jollakin tavoin. Miksi hän muuten haluaisi lukea blogia, ja miksi hän muuten palaisi sivuille yhä uudelleen, kerta toisensa jälkeen? Tähän päästäkseen sisällön pitäisi tarjota hänelle jotain uutta tietoa tai viihdykettä.  (Oma blogini ei todentotta kohoa kovinkaan korkealle näissä ominaisuuksissa, mutta  blogini tarkoituksena onkin harjaannuttaa minua kirjoittajana ja toisaalta opiskella ominaisuuksia. Eli olkaa armollisia hyvät lukijat ja jatkakaa eteenpäin… tai palatkaa ensi viikolla paremman postauksen toivossa.)

Tekniikka luo uusia esteitä
Olen aikaisemmin mieltänyt esteettömyyden sellaiseksi, että käyttäjällä on jokin fyysinen ominaisuus, joka tuo hänelle rajoitteita sivujen sisällön omaksumiseen. Esimerkiksi kuulo- tai näkövamma. ESSI tarjosi tähän uuden näkökulman. Pelkästään nopeasti lisääntyneet erilaiset ohjelmat ja sovellukset tuovat haasteita esteettömyydelle, sillä ne vaativat käyttäjältä paitsi laaja-alaista osaamista myös välineiltä kapasiteettia ja uusia ohjelmia.

Onkin tosi tärkeä miettiä jälleen kohderyhmää, kun rakentaa blogia (tai vaikkapa verkkosivuja). Monimutkaisuus tai multimedialla kikkailu ei juuri lämmitä, jos video ei lataudu, kuva pätkii tai ääntä ei kuulu. Jos et varmasti tiedä millaisia välineitä vastaanottajalla on käytössään, kannattaa miettiä voisiko asiat ilmaista yksinkertaisemmin – tai vaikkapa tarjota eri vaihtoehtoja.

Tätä periaatetta haluan itse noudattaa.

1 kommentti:

  1. Wau! Tosi mukavasti pohdittua tarinaa.
    Lopussa oleva kuva kruunaa kaiken. :-D

    Leppoisia lomapäiviä!

    VastaaPoista